23 януари, 2013

В България дойде време писателите да издават безплатно своите книги


 
Както каза един мой приятел и български писател - Христо от Лясковец: „В България дойде време писателите да издават безплатно своите книги.”

  За да се поясни защо и как, поканих на разговор Димитър Клатуров,  собственик на pechatnaknigi.com и izdavam.com




Вие сте първото издателство в България с печат на книги при поискване. Как се роди идеята Ви за този тип книгоиздаване?

Преди повече от 2 години решихме да продадем всичките си офсетови машини (3 на брой), като 2 от тях бяха на най-известната марка сред офсетовите машини Heidelberg. Тогава решихме да минем изцяло на дигитален печат. Той има много предимства, но и много недостатъци все още. Един от големите му недостатъци е, че не могат да се печатат хиляди, милиони бройки от дадена книга, тъй като цената е една и съща - независимо колко броя се отпечатват. За разлика от дигиталния печат, офсетовия печат дава по-ниска цена в зависимост от това колко бройки са отпечатани - колкото повече толкова по-евтино. Това обаче, в последствие се превърна в наш плюс. Една от машините, която купихме бе професионална дигитална печатаща машина с модул за изработване на книги. Регистрирахме страницата pechatnaknigi.com (вече izdavam.com ) през ноември месец 2009 г., като в самото начало започнахме да се занимаваме с отпечатването на книги в тираж до 300 бр. Възможността да предложим атрактивна цена беше ключът към успеха ни. Поръчките растяха и идеята се разшири до това, не само да печатаме, а и да издаваме книги. Ние сме издателство от повече от 12 години. В държави като САЩ, Германия, Англия, Испания, Австралия, Япония и др. този тип издаване е широко разпростиранен и се радва на голям интерес от авторите на книги. Ние решихме да копираме този модел и да го приложим на българския пазар. Ние сме първото издателство с вече функционираща онлайн книжарница с над 160 книги и изплатени реални пари на авторите от техните продажби. Ние следваме стриктно Американския начин на работа и като пример за това мога да Ви дам, че при нас редакцията на книга се плаща на думи, а не както навсякъде в България е прието да се плаща на символи.
   
Кои са предимствата при този начин на издаване на книги?

Предимствата са безкрайно много. Някой от тях са, че при този тип издаване, автора не влага средства за издаването на своята книга, запазва напълно авторските си права над продукта си, сам определя колко ще му бъде печалбата, като може по всяко едно време да я променя. Това е един автоматизиран процес, в който след всяка продажба на книга - автора получава печалбата си по желания от него начин (обикновено в края на месеца по epay.bg). Тъй като всяка книга се отпечатва само когато има поръчка за нея,  това дава възможност на автора да променя книгата си (с редакция, дизайн и т.н.) във всеки един момент, което е изключително удобно и за издателите на учебници, учебни помагала, учебни тетрадки и всякакви други трудове свързани с учебната дейност или с творби, които подлежат на постоянна промяна - било то целогодишна, месечна, седмична и т.н. Издаването става напълно безплатно, като за това всяка книга получава ISBN номер и може да бъде закупена от нашата онлайн книжарница, в която всеки един автор има и профил с кратка автобиография. При този тип издаване автора също така получава безплатно 1 бройка на своята книга, която може да погледне преди да се пусне в продажба, за да види какво ще получават неговите клиенти, след като закупят трудът му.
  
Предвид недоверието на хората днес към всякакви безплатни услуги, мислите ли, че идеята започва да се приема добре?

Предвид това, че досега не сме влагали средства в реклама и 90% от нашите автори и клиенти са дошли при нас по така наречения начин "от уста на уста", сме много горди с досега постигнатото. От стартирането на електронната книжарница на 1-ви ноември 2011 до август 2012 (9 месеца) в http://izdavam.com, вече имаме издадени над 150 книги. В книжарницата има автори от 16 до 60 годишна възраст и книги на повече от 3 езика, разпределени в 26 жанра. Определено идеята се приема добре. Това личи по обратната ни връзка с авторите, чрез кореспонденция. Но има и автори, които не знаят, че съществуваме, както и такива, които са привикнали към традиционния начин на издаване. Радостното за нас е, че по пътя си срещаме само хора с позитивна енергия и приемащи изключително добре продукта, който им предлагаме. В началото е малко трудно да асимилират, че труда им може да бъде реализиран така лесно и реално да изкарват средства от него, но след като се запознаят и убедят в това, което им предлагаме, те водят свои колеги автори при нас и сме изключително щастливи, че можем да помогнем. 

Електронната Ви книжарница определено улеснява разпространението на издадените от Вас книги. Какви услуги предлагате в помощ на авторите? 

В момента на страницата ни са изброени само с текст услугите, които предлагаме, но работим над новата си страница и в нея ще предлагаме над 25 различни услуги в помощ на авторите. Услугите, които предлагаме са - дизай на корица, редактор, коректор, форматиране на книгата в електронна книга, форматиране на текста, за да изглежда по-добре (отстояния, полета, редове и т.н.), призрачен писател (който да напише книгата на автора по негови насоки), различни видове пакети и безплатен ISBN за книга. Тук можете да се запознаете с пакетите на всички услуги.  Ние освен, че извършваме комплексни услуги за издаването на всяка една книга, също така и осъществяваме нейното мигновено предлагане на пазара, чрез електронната ни книжарница при самото издаване на книгата.
  
Обяснете накратко процедурата на издаване на книга при Вас. Какво трябва да направи първо един автор? 

Трябва да изпрати книгата си в pdf формат. Да въведе адрес си, за да получи безплатната си книга. Да попълни необходимата информация като epay номер (на който в последствие ще му бъде изплащана печалбата), да въведе кратка автобиография за своя личен профил в нашата страница, анотация на своята книга, да избере жанрове за нея и при желание да качи своя снимка. Това е всичко. Процеса отнема не повече от 5 мин.

При поръчка на определен тираж от книги, цената съобразена ли е с пазарната цена на други печатници?

Разбира се, зависи от самата книга, но както казах и в началото на интервюто нашата цена е много добра до 300 броя. Това се дължи на факта, че разходите са малки за производството на малък тираж книги при дигиталния печат.  

Понякога е трудно да се излезе от наложените традиционни пазарни рамки, защото навиците на потребителя на пазара всъщност оказват влияние над самото търсене на иновативни услуги. Забележимо новаторството се прилага все по-успешно в различните сектори на българския пазар. И все пак да попитам - работите ли и с други книжарници?

Това е много интересен въпрос. Имаме огромно желание да работим и с други книжарници. Най-вече да предлагаме книгите и по така наречения офлайн начин. Преди всичко ние искаме да сме в помощ на авторите и да им предложим възможно най-добрия продукт без компромис. За жалост книжарниците в България на този етап не могат да предложат приемамливи условия, както за авторите така и за издателствата при наличие на условия от типа на това, че трябва да има определен тираж в книжарницата (което изисква допълнителни средства), автора няма да може да контролира печалбата си от всяка продадена негова книга и не на последно място - книжарниците не дават свободата всеки един автор да бъде представен. Тези ограничения ни пречат да работим с която и да е книжарница, но сме твърдо решени да предлагаме книгите и офлайн, така че се надяваме в най-скоро време да решим и този въпрос. 

В електронната Ви книжарница могат ли да се предлагат книги от други издателства?

Ние сме отворени към всякакъв вид сътрудничество и сме готови да помогнем и на издателства и по този начин цели издателства да започнат да използват нашата услуга за печат при поискване. Много внимателно ще пресеем всяко едно издателство, което иска да работим заедно, за да се убедим, че могат да работят коректно както с нас - така и с техните автори. Ние се гордеем с това, че повечето книги могат да бъдат закупени само от нашата книжарница. Като разбира се ние не ограничаваме авторите да продават книгите си и на други места. Ние се явяваме като една платформа, която искаме да бъде в помощ. 

Според Вас с какви трудности се сбълсква един автор на съвременния книжен пазар?

Най-голямата трудност е това трудът му да не бъде отхвърлен от дадено издателство и то поради простата причина, че издателството е решило, че книгата му няма да има пазарна стойност. Ние не искаме да оценяваме книгите и нека клиентите направят това с покупката на дадена книга. Нашия тип издателство дава тази възможност на авторите.

Коя е основната ви маркетингова стратегия? 

Задоволяване нуждите на българският автор, чрез непрестанни допитвания и стремеж да си бъдем взаимополезни.

Какво искате да пожелаете на съвременните български писатели?

Пожелавам им да надминат своите предци писатели със своите трудове, ползотворна творческа дейност, вдъхновение и творчески успехи.

13.09.2012г.


П.С. Предоставих това интервю за "Търговски вестник" на Софийска търговско-промишлена камара, за да могат повече хора да се запознаят с дейността на това ново издателство и в знак на благодарност към него, както направи и Христо от Лясковец във вторият клип, който можете да видите по долу. Искам да му благодаря за това, че чрез издателството се реализираха двата сборника "Приятели в поезията" с тяхната мисия, както и първата ми стихосбирка, защото в днешно време, в условията на икономическа криза, не всеки автор има възможността да бъде издаден. А и предимствата, които предлага не само за авторите, но и за техните читатели е в разпространението на книгите в цяла България. Благодаря му за дейността от името на  българските писатели, на които се дава тази възможност, книгите им да бъдат по този лесен начин издавани и едновременно разпространявани. Публикувам всички тези материали, за да могат и други автори  да се възползват също от издателството, ако искат да бъдат издадени по този начин.


 

 

4 коментара:

  1. Христо от Лясковец ти Благодаря Миме...

    ОтговорИзтриване
  2. Аз ти благодаря, Ице, за всичките тези възможности, с които ме запозна...

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина е хубаво талантливите писатели да биват оценени

    ОтговорИзтриване
  4. моля за извинение, но ми се ще да науча дали тези неща продължават да се правят и изобщо как да вляза в по-сериозен контакт, тъй като имам сериозен проект, който стои готов за издаване и още някои неща в перспектива. Можете да ми пишете директно на адрес: neohom@abv.bg

    ОтговорИзтриване