08 август, 2013

Лъчезар Любенов – “С вяра в доброто”



Днес ви представям едно обикновено-необикновено момче, което е един пример за това, как с вяра може да се сбъдва доброто между хората. Неговите думи са един апел към всички хора – към всички нас. Защо направих това интервю ли? Защото България има крайна нужда от хора като Лъчо и действащата група от младежи “С вяра в доброто”. Те са от Горна Оряховица и до момента са помогнали на десетки свои съграждани инвалиди, бедни пенсионери и самотни майки.

Едно искрено интервю с Лъчо Любенов:

Лъчезар Любенов
Здравей, Лъчо. Ти си инициатор и създател на групата С ВЯРА В ДОБРОТО. Как се роди идеята да помагате на хората?

Идеята да помагаме на хората е много отдавна поотделно във всеки от членовете на групата С ВЯРА В ДОБРОТО. Преди да се съберем като организация, всеки един от нас се беше занимавал с някакъв вид благотворителност поотделно или с други хора. Аз бях организирал почистване и ремонтни дейности към черква “Св. Никола” в град Горна Оряховица. Бяхме правили благотворителна акция, изработване на мартеници и базар на мартенски сувенири с г-ца Василена Стоянова и кафе “Тиролиа”, помагал съм за много неща на много хора във времето. Идеята ни да се съберем като група възникна спонтанно. Един ден г-ца Елеонора Русева, се свърза с мен във Фейсбук и тя ми показа клипчета в Youtube, в които клипчета млади хора от София са си събрали парички и са купили пакети с хранителни продукти, които раздаваха по улицата на бездомни, самотни, стари хора. Направи ми впечатление благодарните очи на хората. Веднага решихме, че би било добре да направим подобна акция и в нашия град. Същевременно г-ца Русева се свърза и с Венелин Стефанов, а той с г-ца Ралица Станкова и решихме да действаме като екип. Знаех, че Венелин и Ралица имаха опит в благотворителните изяви, защото те бяха организирали много успешен концерт за нашия съграждани прикован в инвалиден стол – Данчо. Обмислихме нещата, решихме да искаме от председателя на Читалище “Напредък”, г-н Атанас Петров, и зала, в която да се събираме, да обмисляме и в последствие да реализираме нашите идеи. Той се съгласи, даде ни залата и така това беше началото на С ВЯРА В ДОБРОТО.


В последствие дойде и първата ни успешна акция с храните за бедните наши съграждани. Раздадохме 50 пакета и зарадвахме много хора.

Всичко това изисква време и голяма себеотдаденост към каузата. Какво е чувството, когато реализираш дейностите си?

А чувството, което изпитваш когато помагаш на хората е: буквално се чувстваш окрилен, виждайки радостта в техните очи. Виждайки сълзите им ти се чувстваш в безтегловност и окрилен – не може да се опише това чувство. Трябва да се изживее. Чувстваш се жив и щастлив, и стойностен човек.
Мислиш ли, че в България хората си имат доверие? И на какво се дължи доверието според теб?

Мисля, че в България хората са много недоверчиви, понеже много са били лъгани, подвеждани и заблуждавани. Хората са се отчуждили един от друг и завистта, злобата и моралният упадък са се настанили трайно в бита. 
Има и добри хора обаче, които са склонни да помагат, ако спечелиш доверието им. Трудно се печели доверие и се губи за миг, но смятам, че ние С ВЯРА В ДОБРОТО сме се доказали вече и тепърва ще се доказваме, че сме сериозни и с ГОЛЯМО желание да помагаме и да бъдем истински добри.

Как набирате съмишленици в групата? Или те сами се включват? 

Във времето с нас се свързват хора, разбрали от пресата, интернет и телевизията за нашите успехи. Те ни поздравяват, стискат нашите ръце и заявяват да се присъединят към нас. Ето аз запознах моите приятели Христо от Лясковец и председателя на Таекуондо клуб “Хемус” с нашата дейност. Знаех, че са добри по душа хора и могат да ни помагат. Малко им трябваше да разберат и веднага заявиха желание да се включат и помагат. Към днешна дата мога да се похваля, че групата ни се удвои. Млади и стари, разбрали за нашите успехи ни намират и заявяват желание да помагат. Много хора могат да бъдат добри и искат да бъдат добри, С ВЯРА В ДОБРОТО им предоставя тази възможност.


Какво мислиш за бъдещето на България?

Относно бъдещето на България съм оптимист. Харесвам България, нашите планини. Много положително ме зареждат разходките сред природата на родният ми град Горна Оряховица. Харесвам хижа “Божур” и местността “Камъка”. Знам,че в страната ни има прекрасни условия за туризъм и ако на чело на държавата ни застанат едни кадърни управници, а не политически марионетки, то тогава с общи усилия и С ВЯРА В ДОБРОТО, бихме могли да изтеглим каруцата от калта.


Какво пожелаваш на хората, които искат да помагат на нуждаещите се, както и на хората, които имат нужда от човешка подкрепа?

На хората, които искат да помагат на нуждаещите се пожелавам преди всичко сила и кураж и много вяра в доброто, защото няма да им е лесно, но обединени и заедно е много по-лесно. Един ще направи едно, втори ще се включи с друго. Просто трябва да им е ясно, че СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА. Трябва да бъдат силни и борбени и да не се отказват, защото често няма ненаказано добро, но това не бива да ги спира или отчайва. Носиш ли доброто в себе си, ти си човека, който може всичко. Спънеш ли се, ставаш и продължаваш и пак правиш добро. Ударят ли ти плесница по едната буза, подаваш и другата, стискаш зъби и пак правиш добро. Такава е нашата участ, но чувството, че си бил полезен, че си вдъхнал кураж, вяра и воля за живот на отчаян и беден човек е неописуемо. Вярата в доброто и че можеш да го правиш, ти дава крила и те кара да го правиш отново и отново. 
На хората нуждаещи се от добрина, блага дума или помощ, мога да кажа, че истински добри хора има и те съществуват и настъпва точно това време, в което хората отново ще отворят душите и сърцата си към добротата и както е било преди време човек за човека, ще стане брат, а не враг. Вярвайте хора и се молете искрено на Бог, защото той не ви е забравил.

Какво е посланието ти към политиците в България?


Посланието ми към политиците е един цитат на Българския Митрополит Неофит: България ще се оправи и тръгне нагоре и напред, когато на чело на страната, на чело на градове и общини, застанат хора със страх от Бога. Към днешна дата, политиците ни са едни кукли на конци, без капчица морал и лично достойнство. Само когато начело застанат хора със страх от Бог, тогава ще тръгнем към по-добро и ще дойде и прогреса за България и народа ще се почувства по-добре в страната, която днес смята за мащеха.

Един от любимите цитати на Лъчезар:


“Ще се оправят работите. Злото не е трайно. Доброто е господар на човешкото сърце.” Елин Пелин – “Гераците”.


Имам честта да познавам част от членовете на групата С ВЯРА В ДОБРОТО и за мен бе дълг да представя тяхната дейност. Нашето послание: Вярвайте в доброто! :)

1 коментар:

  1. Браво Лъчезаре, възхитен съм от групата "С вяра в доброто" и се надявам все повече почитатели и съмишленици и все повече хора да помагат и да си отворят сърцето за доброто.

    ОтговорИзтриване