27 октомври, 2012

Кълновете - елексир на живота


Кълновете са най-живата и пълноценна храна, съдържаща много енергия от живи клетки и полезни вещества, които задоволяват всички изисквания и нужди на органите в тялото, като регулират и хармонизират функциите им и по този начин възстановяват здравето, равновесието, имунитета и силата на организма. В кълновете се съдържа в пъти, а в някои кълнове - стотици пъти повече енергия и активни биологични вещества от плодовете и зеленчуците.
Кълновете нормализират обмяната на веществата, стабилизират всички системи на организма: нервна, лимфна, кръвоносна, храносмилателна и др. , обогатяват кръвта с кислород, извеждат излишния холестерин, мъртвите клетки и всички токсини, отрови и вредни вещества от организма, подобряват еластичността на мускулите и подвижността на ставите, полезни са особено за злокачествени заболявания, но също така и за поддържане на едно добро здраве, както и дълголетие на нашия организъм. Кълновете са един жив организъм, който ни носи живот. В семенцата, които са толкова малки, всъщност се крие огромна сила. Тя се разгръща най-силно, когато покълват и това е моментът, в който са една истинска витаминозна бомба.
От историята знаем, че покълналите семена са били използвани от множество цивилизации в началото на техния възход: тази храна дарява хората с изключителна жизненост, сила и здраве, което представлява огромен принос за развитието им. Употребата на тази жива храна изчезва с упадъка на въпросните цивилизации. Описанията на техниките на покълване са открити в писанията на Есеите, живели по времето на Христос в Израел и Египет.
В наше време множество лабораторни изследвания потвърждават поуките от историята и доказват огромното значение на покълналото зърно, като здравословна храна. Благодарение на изключителната им виталност, богатство на витамини, минерали, олиго-елементи, аминокиселини, ензими и други активни биологични вещества, те регулират липсите, причинени от съвременното хранене, влошено от промишлената обработка. Въвеждайки, дори в минимални количества, покълналите семена и младите поници в нашето хранене, ние улесняваме съчетаването на съвременния начин на живот с поддържането на организма в добро здраве.
Участието на покълналите семена в ежедневната ни храна, като салати и добавка към ястия, гарантира не само лечебните им свойства за организма, но и цялостното зареждане на тялото ни с чиста, балансирана и животворна енергия, която е устойчива спрямо неблагоприятните условия и външни фактори в съвременния живот.
Когато разбрах и научих за тази жива храна – първото нещо, което ме заинтригува е, кои кълнове за какво са полезни. Затова си позволих да публикувам следната информация, която успях да прочета и я споделям с вас:

Кълнове от лук (естествен антибиотик): подходящи са при грип, кашлица, ангина - заболявания на горнодихателните пътища /очистват ги от секрети/, бактерии в устната кухина, атеросклероза, косопад, запек, затлъстяване, косопад, хемороиди, хронична умора, ревматизъм, червени паразити, високо кръвно, туберколоза, подагра, простатит, намаляват риска на онкологични заболявания, действат благоприятно на нервната система.
Съдържат: фитонциди, които убиват болестотворните бактерии; ефирни масла; витамини - A, B, C, D, H; минерали – Mg, Fe, P, K, Ca.

Кълнове от броколи: подходящи са за почистване и възстановяване на тъканите, при заболяване на стомаха, червата, черния дроб и далака, за нормално функциониране на подстомашната жлеза, за укрепване на съдовите стени, подходащи при атеросклероза, при борба със затлъстяването – регулират перисталтиката, намаляват холестерола и подходящи при възпаления на горнодихателните пътища, особено подходящи са за онкологични заболявания на стомашно-чревния тракт. Кълновете от броколи са антиканцерогенни и са най-добрата защита срещу рака според научни изследвания в Западна Европа и САЩ.
Съдържат: хлорофил 31%; витамини – К, Р, В, К, Д, А; ензими; минерали; органична сяра и др.


Кълнове от червена ряпа:
почистват организма, действат противомикробно и противовъзпалително, подходящи при малокръвие, ставни заболявания, атеросклероза, стенокардия, гъбички, язва, чернодробна недостатъчност, възпрепятстват образуване на камъни в жлъчката и бъбреците, действат за възстановяване при преумора, увеличават имунната защита.
Съдържат: витамини – C, D, A, B1, B2, H; минерали - – Mg, Fe, P, K, Ca, Na.

Кълнове от моркови:
ефикасни при възпалителни и дегеративни изменения на лигавицата на дихателните пътища и стомашно - чревния тракт, хепатит, цироза, подобряват зрението и предпазват от кокоша слепота, укрепват имунната система, понижават холестерола, имат диуретично действие.
Съдържат: витамини - А, В1,В2, С; етерични масла; минерали; пантеонова киселина и др.

Кълнове от зеле (червено, китайско):
цветното зеле е наричано още „северния лимон”; кълновете от зеле засилват съпротивителните сили на организма, укрепват съдовите стени и нормализират пропускливостта им, а тартроновата им киселина предпазва от затлъстяване. Много полезно при язва, възпаление на дебелото черво и черния дроб, цероза, хепатит, лениви черва, профилактични за онкологични заболявания.
Съдържат: витамини - С (високо съдържание), Р, В, К, Д, А, U; минерали; антиоксиданти; аминокиселини; ензими; органична сяра; бактериацидно вещество, захари, хемицелулоза и др.

Кълнове - микс от морков, червено и китайско зеле: при системна консумация на този силен микс - предотвратява образуването и развитието на злокачествени образувания в организма, антитоксичен при системна консумация на алкохол, почиства организма, нормализира дейността на нервната система, подобрява тонуса на организма.
Кълнове от Арфа (люцерна): имат регенериращ ефект отнасящ се за целият организъм, засилват обмяната на веществата, действат очистващо, намаляват отоци, действат за по-бързо съсирване на кръвта, при сърдечно-съдови проблеми, при артериални проблеми, ревматизъм, кожни болести, хемороиди, бронхити, асматичност, ставни заболявания, слуз в лицевия череп и др. действат противовъзпалително и противомикробно, почистват органима, дават сила и енергия.
Съдържание: витамини – A, D, E, K, C, B1, B2, B5, B6; B120, ниацин, пантотенинова киселина, инозитол, биотин, фолиева киселина, минералите калций, магнезий, желязо, манган, мед, сода, сяра, хлор, поташ, бор, кобалт, фосфор, молибден и др. плюс много хлорофил.

Кълнове от жито:
стимулира жизнено важни процеси в човешкия организъм, с активната обмяна на веществата укрепва нервната и имунна система, нормализират работата на стомашно-чревния тракт, възстановява остротата на зрението, слуха, цвета и гъстотата на косата, действа на кръвообращението и на кръвопречистването, при редовна консумация се отразяват благоприятно на кожата и косата, а при продължителна консумация настъпва цялостно почистване и тонизиране на организма,.
Съдържание: високо съдържание на витамините – C, B1, B3, B5 и Е; и на минералите калций, магнезий, фосфор, цинк, пантеонова киселина, хлорофил, хранителни влакнини и др.

Ленени кълнове:
особено полезни за бременни жени и за деца в период на интензивен растеж и за активно занимаващи се с фитнес или тежък физически труд . Ленените кълнове намаляват нивото на холестерола и предпазват от сърдечносъдови заболявания, ускоряват храносмилането и регулират дейността на стомашно-чревния тракт, подходящи са и при костномускулни травми, консумират се преди ядене за по-силно въздействие и ефект.

Кълнове от ръж:
засилват нервите и мускулите, особено подходящи за хора, занимаващи се със спорт или заети с тежък физически труд, идеално действие върху храносмилателните и отделителните органи.
Съдържание: витамините B1, B2, B3, C и H / биотин/ и др.

Кълнове от елда:
много ефективни при хора, подложили се на редуциращ режим на хранене, особено в съчетание с мляко, защото по този начин значително подобрява работата на стомашно-чревния тракт, изключително подходящи за хора с установен висок холестерол и високо кръвно налягане, стабилизира нивото на кръвната захар. Тази храна е много полезна и за децата, защото семената ѝ се отличават с голямо количество фибри, също така подхранва кожата, косата и ноктите, бори се с процесите на стареене на клетките, способства за увеличаване на мускулната сила и издръжливост и особено подходящи са за активно спортуващи.
Съдържание, високо съдържание на белтъци, флавоноиди, на минералите калий, калций, желязо, цинк, фосфор и др.

Кълнове от леща: повишават нивото на хемоглобина, незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система, идеални за преодоляване на анемията и пролетната умора, стимулират образуването на женски хормони и са истинско богатство за жените в менопауза.
Съдържание: витамини – PP (подпомага клетъчните процеси) минерали –високо съдържание на желязо, каротин и др.

Бобови кълнове: подсилват имунната система, понижават нивото на кръвната захар в кръвта, подходящи за проблеми с наднорменото тегло и имат диуретично, захаропонижаващо, пикочогонно и противомикробно действие.
Съдържание: натурални белтъчини, високо съдържание на витамините А, С, Н и от групата В, и микроелементи (желязо, силиций, калций, магнезий, бор), протеини и др.

Грахови кълнове: Кълновете от грах са богати на белтъчини и аминокиселини. Те повишават тонуса на организма и стимулират обновяването на клетките, т.е. спомагат за запазване на младоста по-дълго време. Грахът съдържа Витамините от група B, а те укрепват нерната система. Фолиевата киселина у тях действа благоприятно на кожата и косата. Граховите кълнове са много ценни поради факта, че съдържат лецитин и цинк, които повишават потентността на мъжете. Богато съдържание на целулоза понижава холестерина в кръвта и укрепва сърцето и кръвоносните съдове. Благодарение на голямото количество целулоза в тях, понижават нивото на холестерола и предпазват от сърдечносъдови заболявания. Повишават тонуса и зареждат организма с енергия.

Слънчогледови кълнове:
укрепват нервната система, забавят процесите на естественото стареене, имат добър козметичен ефект, помагат при стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания;
Съдържание: богати са на протеини, аминокиселини и минерали – калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк, йод, сода, флуор и др.

Кълнове от соя: смекчават симптомите на климакса, редпазват от остеопороза, снижават риска от онкологични заболявания, регулират телесното тегло и храносмилането,, понижават холестерола, засилват имунната система, помагат срещу стреса.
Съдържание: витамини – A, C, B1 и B2; минерали – високо съдържание на калций и желязо и др.

Това са едни от най-разпространените най-често консумирани и срещани кълнове. Разбира се съществуват още редица други. Тези източници на здраве и дълголетие - покълналите малки семенца, са изключително богати на аминокиселини, витамини, ензими, захари, мастни киселини, минерали, баластни вещества и др. В съприкосновение с вода, топлина и въздух метаболизмът на семената се задейства, те се събуждат и започват да растат. Естествената растителна тъкан съдържа 90% вода, докато зърното –само 10%. За да излезе от състояние на покой, семето трябва да бъде накиснато във вода. Престоят във водата зависи от вида на зърното. След точно определени часове или дни (зависи от вида), покълналите семена са готови за консумация и това е моментът, в който са най-пълноценни и подходящи за консумация. Лесно е да се отглеждат вкъщи и растат много бързо. Полезно е да знаем освен какво съдържат и за какво са полезни кълновете, също така и още нещо – как да приготвим кълнове готови за консумация. За да са достатъчно чисти и хранителни кълновете, е важно семената, с които се снабдяваме и/или купуваме за покълване, да произлизат от биологично земеделие и да не са обработват с никакви пестициди или торове. В противен случай рискуваме да замърсим организма си с химикали, вместо да направим нещо добро за него. Идеалните условия за покълване са: влага 60-70% и температура 18-22 градуса. Семената се накисват във вода и престояват 12-24 часа. След това се отцеждат и оставят да покълнат в съд покрит с марля. Изплакват се периодично по 1-2 пъти на ден - сутрин и вечер, докато стъблото на кълна достигне 2-3 см. Семената покълват от 2-5 дни в зависимост от вида им.

За по-мързеливите или с липса на свободно време (например работохолици) препоръчвам да минат през супермаркета. :))

Също така има и различни рецепти с кълнове. Вкусът като цяло към полезните храни в повечето случаи се възпитава, защото именно в изграждането на нови навици и в промяната се крие развитието ни. А това става най-лесно с повече информация… или повече кулинарно изкуство, въображение или просто с добавяне на вкусни подправки :)
















Много полезна е книгата на Д-р Шалер "Покълнали семена. Млади поници", изд. Жорж Неф, 1993г. и препоръчвам да я прочетете.


19 октомври, 2012

За мечтите... и още нещо

   Издаването на стихосбирката ми "Диви цветя" беше едно от най-лесните неща в живота ми. Това стана благодарение на едно ново по рода си издателство в България, което предлага прекрасни условия за авторите на книги и съм истински щастлива, че ги открих. Това е  izdavam.com. Тук можете да прочетете едно интересно интервю със собственика на издателството, за да разберете за какво говоря.
   Изненадващо за мен, дебютната премиера на стихосбирката ми, която се състоя на  08 октомври 2012г. в Столична библиотека, се радваше и на интерес от хора, които не бях срещала и не познавах до момента. За усмивките и емоциите на всички по време на представянето, допринесе водещата на премиерата и обичаната от всички Даниела Капинчева.  За прекрасната корица на "Диви цветя" искам за пореден път да изкажа благодарност на художничката Даниела Кнежевич. Благодаря от сърце за духовната подкрепа на едно слънчево, талантливо и красиво създание - Павлина Соколова. Благодаря на всички, които ги има в живота ми. Списъкът ще е много дълъг, затова им благодаря със сърцето си.

    Това, което мога да споделя за стиховете си, е нещо, което всеки един пишещ поезия може да каже - извират от душата. Не съм си и помисляла преди, че ще издам някога книга, но знаете ли - всички, които творят го правят, за да излеят енергията и чувствата си в творбите си. Всеки един стих съм го писала в различни емоционални състояния, но най-изненадващото, което осъзнах за себе си е, че някои стихове съм ги писала точно, когато съм имала нужда от нея - от светлината. И съм си я дала сама на себе си. Това до момента не го бях споделяла, но реших да разголя и тази моя истина. Бих искала още да споделя, че всеки, който усети необходимост да пише, да рисува, да пее, да твори - нека да го (на)прави! Не, не заради някаква признателност - заради самият себе си. А това дали творчеството му ще бъде оценено, знаете ли - не е от такова значение. Всяко едно творчество си намира своите адресати - стига да бъде споделено. Просто го направете...



   Както каза моят приятел и колега Христо от Лясковец за книгата "Христо от Лясковец и Приятели", чиято премиера бе съвместно със стихосбирката ми: "Тази книга е колкото моя, толкова и Ваша" и според мен всяка една книга е такава - създадена за хората. Именно, защото Христо от Лясковец  до момента не е правил живо представяне на книгите си и не живее в София, а неговите читатели го познават повече от социалните мрежи (като зад гърба си има вече над 15 книги за скромната си възраст от 33 г., някои преведени и на чужди езици), решихме заедно да направим за всички наши общи приятели едно съвместно представяне на книгите си. Книгата "Христо от Лясковец и приятели" събра на едно място 24 автора и аз имах удоволствието също да бъда част от този негов проект и съм изключително благодарна на Христо, за това, че ме покани да се включа, защото чрез книгата му успях да предам моите послания и кратка история до читателите. Това е една книга, от която всеки един човек може да намери по нещо за себе си и аз имам честта да бъда част от това цяло.


   Всъщност самата истина, която не съм споделяла до момента е, че издадох стихосбирката си, за да сбъдна една малка част от една моя скрита мечта, но и я издадох не толкова за мен, колкото за хората - за тези, които харесват творчеството ми. Като че ли приятелите и близките ми се радваха повече от мен за случващото се. Всъщност издаването на книгата е само малка крачка към мечтата ми. Тази мечта остана някъде скрита дълбоко в мен, защото не споделям мечтите си публично. През последните месеци полагам усилия (до колкото мога) да осъществя тази моя мечта, но не съм от тези, които говорят много, без да са направили все още нещо. Когато успея да го направя, може би тогава ще говоря достатъчно. Знаете ли, хубаво е човек да не се надценява, нито пък и да се подценява, а да оставя нещата да се случват от самосебе си. Когато човек вярва в дадено нещо и върши всичко с любов, именно тогава - то вземе, че се случи...


 Благодаря ви за любовта, приятели! Обичам ви...
















следва продължение...

15 октомври, 2012

Добре съм си дошла :)

Здравейте,

Ето, че и аз вече съм с блог :)) (кой като мен). Отдавна се замислях дали да си направя моя къщурка, в която да публикувам нещата, които ме вълнуват или правя. Понякога, според мен, всеки човек има нужда да споделя. Поне аз съм от тези, които обичат да споделят (върху белия лист), като може би споделям малко повече, а може би тепърва ще споделям. И знаете ли защо? Защото го правя не само за Вас, но и за себе си. Защото докато споделям, научавам неща за самата себе си. Имам чувството, че толкова много неща имам и искам да кажа, че не знам как съм държала досега всичко в мен. Като бомба със закъснител се чувствам. ;)) И ето, че това е първата ми публикация, а винаги съм си мислила, че ще се чувствам като ученичка пред изпит, ако си направя блог. Нали съм зодия близнаци и бързо се адаптирам навсякъде, и ето, че вече го правя и в новия си дом. Понякога много бързо ми става скучно на едно място (това е пак от зодията ми) и се надявам да се задържа и тук ;) Ако не – значи съм литнала пак някъде, но нали казват, че "който търси – намира". Аз бих добавила нещо и от мен:  който твори - остава...